Powered By Blogger

21 Mart 2010 Pazar

insanlar

selam,

bugun, size degisik milletlerden gordugum bir hayli degisik yaklasimlarin bende biraktigi etkilerden bahsedecegim. yaklasik sekiz sene, bir sekilde gurbet ellerde yasadim ki bu sayede bir cok kulturden insanlarlar tanidim. kimileri arkadasim oldu, kimileri sadece tanidik olarak kaldi. yorumlarimi, bu insanlarin bende biraktiklari intibaya gore yaptim. elbette, bir kulturu sadece bir kisiye bagli olarak yazmadim, bahsi gecen kulturden yeteri kadar insan tanimissam, ortak ozellikleri olduguna karar verdigim, haklarinda iyi-kotu dusuncelerimi sizlerle paylastim.

letonlar; yaklasik uc sene gecirdim bu ulkede, kismetse bu sene son. guvensizdirler, asla kimseye guvenmezler sebebi basittir; tarihleri boyunca gelen gecen bu vatandaslarin ulkelerini isgal etmistir. kararsizdirlar, yillarca komunizm devrinde yasamislardir, simdi bir anda ab uyesi olmuslardir, iki arada bir derede kalmislardir. bir sekilde, ufak bir otorite sahibi olduklari zaman, karsidakine 'firca' atma hakkina sahip hissederler kendilerini. yabancilari sevmezler genelde, ozellikle de yasli kesim. gencleri ikiye ayrilir, yabancilarla konusabilenler ve konusamayanlar. kizlarin cirkinine az rastlanir, erkeklerin ise yakislikli olanlarina zor rastlanir. genelde kavgaci degillerdir, 4-5 kisi toplandiklari zaman ve alkol sinrini astiklari zamanlar disinda tabi.

ruslar; letonya nufusunun yarisi rus oldugundan sanirim bu konu da yorum yapabilirim. ruslar, letonlar icin bir tehlikedir, nerdeyse leton'dan fazla rus vardir burada. cogunda leton pasaportu yoktur, bu yuzden de genelde gocmenlik burosunda ikinci sinif vatandas muamelesi gorurler. bu da bir cogunu kizdirir, onlar da barlarda leton doverek stres atarlar. ruslar, letonlara gore daha duzdur. arkandan fazla konusmazlar, 'turk' deyince ise biraz dusunurler. gelen italyalari vs korkuturlar, bize icten ice saygi duyarlar. icmek kelimesi, belirli bir yasa kadar icebildigin kadar 'shut' votka icmek ve bir yerlere yigilmaktir. altini cok severler, kadin-erkek yuruyen kuyumcu dukkani gibidir. rus kadinina en iyi hediye; saygi ve altindir. iyi anne olanlari da vardir, ve inkari mumkun olmayan sey sudur ki; ruslar guzeldir. letonlara gore daha comerttirler. yasli olanlari ise cok kufurbazdir, otobuste dalmissindir, yasliya yer vermemissindir, yasli kadin ana avrat saydirirlar sana, normaldir. kiyafetlerinden, kolayca anlasilir kimin rus, kimin leton oldugu. parlaksa rus, matsa leton!

ingilizler; universitemi orada okudum. ingiltere, londra degildir. ingilizler, herkesin bildigi gibi centilmen de degillerdir, kuzeye gittikce duzelirler, yabanci ulkede yasamis olanlar, farkli kulturlere merakli olanlar daha sicaktir. genelde butun avrupalilar gibi cimrilerdir, aksam baska, gunduz baskadirlar. aksam senin boyuna sarilan zat, sabah derste sana gunaydin demez. fransizlara, yunanlilara ve italyanlara bayilirlar, almanlar'a karsi ise eziktirler. turk olarak, londra degil ama baska bir ingiliz kentinde veya kasabasinda yasamak zordur. insanlari siniflandirirlar, turkleri bu sinifin en altlarina koyarlar.

afrikalilar; her seyi isterler. telefonundan telefon ederler, sigarandan icerler, sinavin ortasinda silgi isterler, kalem isterler vs. kendilerini her sporda ustun, derslerde 'cin' ilan ederler, genelde de oyle olmaz. ikiye ayrilirlar, fesat olanlar ve olmayanlar. olmayanlardan iyi arkadas olur hatta yeri geldiginde paylasimci dahi olurlar. genelde bedava sirke, baldan tatlidir felsefini guderler.

polonyalilar; hostellerde cok zaman gecirdigimden ve bu ulkeyi gormus oldugumdan az cok fikir sahibiyimdir. polonyalilar, cok sicak kanli, iyi insanlardir. turklerle tarihten gelen bir baglari vardir. bir turk, cok rahat polonya'da yasayabilir, hic bir zorluk cekmez. insanlari, yardimseverdir ve kadinlari cok guzeldir. cimri degillerdir, genelde de miliyetci bir yapilari vardir. caliskandirlar, iyi icerler. avrupa'nin tedarikcisidirler.

almanlar; kendileine ozgu bir yapilari vardir. iyi egitimli bir alman ki ben genelde bu seviyede inanlarla tanistim, bir turk'u siniflandirabilir. bos olmadigini anlar, ona gore kelimeleri secerek konusurlar. hicbir seyi atmazlar, buzdolaplarinda minik minik lokmalar vardir, kokmaya yuz tutmus seyleri bile yiyebilirler. ultra cimridirler, kadinlari az biraz kaba olmakla beraber, cekicilikleri mevcuttur. alman inadi gercekten vardir, sahit olmusumdur.

yunanlilar; bu irk ile munasebetim olmustur. yunanistan'in kiyilarini araba ile seyahat etme imkani bulduydum. universitede de bircok yunan arkadasim, iki adet de kiz arkadasim olduydu. genel bir turk fobisi vardir, kimse bunu inkar etmez zaten. bir hayli ortak yanimiz mevcuttur. erkekleri berbat giyinir. kadinlarinin, bir cok akdeniz kadini gibi kilo sorunu vardir, sert hatlara sahiptirler. iyi arkadas olunur ama illaki bir sekilde politikaya girince, bu arkadaslik baglari zorlanir. genelde iyi gun dostlaridir, butun sirlarinizi paylasmak iyi bir hareket degildir.

ispanyollar; bizim gibi bolgesel olarak farklilik gosteririler. genelde koloni halinde dolasirlar. katalanlar daha cana yakindir. partilerine seni cagirirlar aralarindan uc-bes kisi seninle ilgilenir. genede kizlar olur bu ilgilenenler, daha sonra seninle ilgilnen kiz kiymete biner. etrafini bir suru ispanyol sarar, kizi oradan cekip almak icin yirtinirlar. eger vermez de kizi alirsan, artik ebedi olarak olarin dusmani olursun. sorun cikarmazlar, baris yanlisi bir toplumdurlar. seni severlerse, aralarina alirlar ama yine de ispanyolca konusurlar. ulkelerinden memnundurlar, bir sorunlari yoktur. zaten bu sebebten dolayi hic bir zaman ingilizce'yi iyi konusamazlar belki de gerek duymazlar. parti insanlaridir, bonkor sayilirlar. kadinlarinin bazilari cok hostur. erkeklerin hemen hemen hepsi kaslarini alirlar. bir de devamli dil cikarirlar.

italyanlar; italyan kadinlari hostur, eleganttir, erkekleri cana yakin ve komplekssizdirler. iyi arkadas olurlar, yardimseverdirler. ispanyollar'dan daha caliskandirlar. onlar da baris yanlisi bir toplumdur, sorun cikarmazlar. mutlu insanlardir, uzun yemeklerden hoslanirlar yalniz turk mutfaginin italyan mutfagina karsi baskin oldugunu kabul etmezler. uclarda yasamazlar, daha cok kontrolludurler. italyanlar, kadinlara karsi maca 1-0 onde baslarlar. 1-0'dan 1-2 maci alirsan ve bir sekilde kadini ellerinden alirsan seni tebrik ederler ama ertesi gun yine denerler.

fransizlar; anlatmaya gerek yoktur, avrupa'nin en kibirli halkidir. kadinlarina pek guven olmaz, seninle birlikte ayni anda 3 erkege randevu verir, gidersen birbirine aptal aptal bakan erkekleri gorursun. o ise hicbir sey olmamis gibi, randevuyu bir arkadaslik kutlamasina cevirir. karakterine gore eyvallah dersin veyahut oyunun bir parcasi olursun. kadinlari hostur, narin yapili ve kulturludur. erkekleri de duzgun tiplerdir. onlar da ingilizler gibi insanlari siniflandirirlar, nispeten turkleri biraz daha ustlere koyarlar.

araplar; cok tehlikelidirler. asla guven olmaz, dedikoducudurlar ayrica kiskanctirlar. dini, her bir halta alet ederler, turkleri hic sevmezler. kendilerini cok akilli ve 'yuce' gorurler. yeri geldigi zaman bir euro icin birbirlerini dahi kirarlar. iyisi son derece azdir, iyi gunde destek olmazlar, kotu gunde kostek bile olabilirler. isterken kurekle isterler, verirken cay kasigi ile. filistinliler bu kriterin disindadirlar. onlar, son derece duzgun, yurekli ve iyi insanlardir. urdunluler de keza iyidirler.

yahudiler; onlarin her biri sanki bir zeka kupudur. yarismayi cok severler, yenilgiye tahammulleri yoktur zaten yenilirlerse de ben yarismiyordum ki derler. seni iyi dinlerler, dinlemelerindeki sebeb basittir; bir yanlisini bulup, duzeltmek. en cok sevdikleri olaydir bu. hele haklilarsa ve ispat ederlerse onlardan keyiflisi yoktur. turkiye'de yasayanlar ise daha farklidir.

pakistanlilar; iki cesittir. kokten dinci ve normal dinci. yardim edebilecekleri varsa ederler. durustturler, arkadaslik baglari kuvvetlidir. yaptigin iyiligi unutmazlar, otoriteye bas kaldirmazlar, kurallara uymayi tercih ederler. iyi insanlardir, paylasimcidirlar. kokten dinci olanlarla sohbet etmek gereksizdir.

guney ameriklalilar; konrol kadinindir. erkekleri kadinlari tarafindan kontrol edilmeyi yegler, bundan memnun olurlar. iyi insanlardir fakat direkt konusma cesaretleri sinirlidir. genelde ne olup bittigini ucuncu sahislardan duyar, sasirirsin. paylasmayi severler, genelde planli programlidirlar. nereye giderlerse gitsinler ulke bayraklarini da yaninda gotururler. kurallara uyarlar, sorun sevmezler. gorurlerse uzaklasirlar.

simdilik bu kadar, devam ederim sonra.

hoscakalin

serhan.

21.03.10

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kilo sorunumuz yok sallama. Ayrıca Türk fobisi de yok, sevişmiyoruz fazla, fobi değil, antipati gibi bir şey