Powered By Blogger

13 Nisan 2010 Salı

kendin sor, kendin cevapla


selamlar,

1998 senesinin agustos ayinin 12. gununde baslayan, panik atak denen illet; zamanla daha igrenc bir hal aldi ve beni hayattan resmen soguttu, allah belani versin panik atak! diyerek, hizlica bir giris yapalim, dedim. evdekiler uzulmesin diye, hatir niyetine hayata tutunuyoruz iste. yoksa cok daha farkli hareket edebilirmisim gibime geliyor hatta bugun tam olarak oyle geldi. bu hastalik; agabeyimin hatiralarinin ustune, tekrar yasama tutunma/donme yillarimda baslamisti.

seneler boyu ilac tedavisi, psikaytri vs derken arkami donup baktigimda iki tane davranis bicimi ogrenmisim. bir tanesi; kendime yonelttigim fena halde pesimist sorularim ki inanin atak aninda aklinizi kotuye yormak cok kolaydir, digeri ise bir sekilde sakin kalabilmek icin bu igrenc sorularima verdigim yanitlarimdir. hani hicbir sey yapmasam noturum biliyorum ama oyle olamiyor, onu yasayan biliyor. malesef ki; o sirik kari bu konuyu avrupa yakasi'na tasidigindan beri, milletin agzinda 'entel hastaligi' diye bir tabir kaldi. hah.. iste ben, o tabire de ayrica illet oluyorum.

neyse, sorularim ve cevaplarim; yasadigim zaman zarfi icinde, ayni durumla cok kere karsi karsiya kaldigimdan dolayi kafamda bir sekilde olusmus, ben de bilmiyorum. sorularim kisaca; icinde bulundugum durumu nasil daha bok bir hale sokabilirim diye kendime yonelttigim, seslendirmesi genelde kaygili bir sesle yapilmis olan, dusuncelerimdir. taa o iblis beynimin diplerinden gelir bu dusunceler, seytan diyor vur kafani bir yere yitir butun hafizayi, sil bastan. gerci bizde kismet yoktur; sadece panik atak oldugumu hatirlar, geri kalan her seyi unuturum, belli olmaz. bu sorulara cevaplarimin icerigi ise; kendi yasadagim tecrubelerden, diger insanlarin yasadiklarindan, babamin verdigi 'telkin' niyetindeki cevaplardan, annemin bana olan sevgisi ile verdigi destek konusmalarindan, bazi tandiklarimi kendi vaziyetim ile kiyaslamamdan olusan, dusuncelerimdir.

e peki neler olabiliyor? nabziniz 150 atarken, tansiyonunz 18, basiniz doner, gozunuz az secer halde iken bu sorulari yaratip felakete bir adim yaklasiyor, cevaplarla da iki adim uzaklasiyor veya cevaplar kifayetsiz ise en iyi ihtimal ayni yerde kaliyorsunuz. sorular, cevaplari yenerse ki ilk basta hep yener, sansiniz varsa bir ampul diyazem yiyor, hayata devam ediyorsunuz. aksi halde ise sizi; uzun, mesaketli, kazik saglik taramalari bekliyor. cevaplar, galip gelirse de 5. ligde ipishspor karsinda, galip gelmis kadar seviniyorunuz, bir sonraki maca da galibiyet parolasi ile cikiyorsunuz. ama hep ayni terane iste; biri geliyor, sizin seriyi bozuyor. ne diye yazdim ben bunlari? cunku; bugun, benim icin rezalaet bir gundu. normalde bu kadar olmaz ama cok bunaldigimdan, bu cenabet ulkeden bikmis oldugumdan; tam dort adet agir sayilabilecek atakla ugrastim. simdi size, bu gibi durumlarda kendime sordugum garip sorulari ve cevaplari yazacagim.

s-aha, olm bu kalpteki ekstra atim da ne ki? derken bir daha, bir daha. annemi arayim da son kez, sesini duyayim. yaninda kim varsa artik veya tek; telefonu ver, suu.

c-lan salak herif, kac kere oldu bu sana? 20 tane ekg cektirdin, drlar bi bok yok dedi. senin yuzunden kadin telaslanacak, el birligi ile mahvettiniz kadinin hayatini, birak teefonu, gecer simdi. iyi dusun, organik bir sey yok. (oyle dediler, organik bir sey yok.)

s-hay skyim yine bir sey gormuyorum, her taraf yamuk yumuk oldu. tansiyon tavan yapti kesin, gidip olctureyim mi acaba?

c-bak bak, yandaki moruga bak nasil yuruyor? yurumuyor, kosuyor. senden saglikli resmen. ne olctureceksin tansiyonunu ki? cikiyor iste arada. git otur surda, derin nefes al, ilacini da cak. olctursen ne olacak ayrica? hic.

s-eyvallah da bu sefer ki biraz farkli. sanki ben, ben degilim. her sey biligisayar oyunu gibi sanki kendime disaridan bakiyorum, halime bak. olecegim herhalde ben.

c-ne varmis halinde? git, yuzunu yika, aynaya bak. halinde filan bir sey yok. derealizasyon biliyorsun, panik atak illeti iste. kiminde mide rahatsizligi var, sende de bu var. sakince derin nefes al, enseni ovala, gecer simdi. bak bak hatuna bak, tas gibi. bakiyorsun, olecek adam hatuna filan bakmaz.

s-ulan, 32 yasima geldim, bi bok olamadim hala. oturmus burada panikti, atakti hayatimi yedim. obur kiz gibi bence bunu da ozgur birakmali.

c-32 yasina geldin, iyi kotu muhendis oldun. masterin da bitiyor. kac kisi o kadar ara verip bitirebimis ki okulu? 6 sene tecruben var iste, plastik konusunda kim senin kadar tecrubeli? goster bana. kiz iyi, senin; birak beni demenle birakacak olsa seninle olmazdi.

s-bir daha bu donercide yemek yersem, topum ulan ben. hayvan gibi midem sisti, nefes de alamiyorum. kalp de zaten 140 civari atiyor, sanki kosuyorum anasini satayim, kadina bak lopur lopur yedi, ustune cigarasini da korukluyor. domuz gibi, bir ben defoluyum.

c-hayret bir adamsin? olm, yeme su pislikleri. uc tane doner mi yer adam? bir tane ye eyvallah. soda al surdan, lansoprol de at ustune, gecer. bakma sen o kadina, bunyesi alisik onun.

s-hali saha maci var, 90 dk top oynarken moruklar gibi elalemin macini seyrediyorum. oynasam, hali sahada olen genclerden biri olurum ben kesin. oynasam mi acaba? canim da istiyor. tahliller de yapildi, gerci futbolcular, sitten tane tahlilden geciyorlar yine de oluyorlar, bu is enteresan bir is.

c-guzel oglum, senin bir seyin yok. olsaydi o kadar kilolari kaldirabilir misin spor salonunda? 10 km bisiklete binebilir misin? olen futbolcularinki genetik, ailende herkes uzun yasiyor, eceli ile olenlerden bahsediyorum. oyna ama yavas yavas. (yavas yavas top mu oynanir ki?)

s-ulan, hayvan gibi adamim. resmen korkuyorum. korkak miyim ki acaba ben de kendime itiraf mi edemiyorum?

c-sen, cesur adamsin kac kisi senin yasadigin hayati yasamis? tek basina da olsan hakkini yedirtmeyen sen degil misin? aileni, sevdiklerini ne pahasina olsun koruyan sen degil misin? senin korkularin icsel korkular, cozulmesi gereken problemler. korkak asla degilsin.(anladik degilim, biliyorum zaten, iyi hissetmek icin bu soruyu sorarim hep.)

s-sigara icmiyorum ayni. ne bok yemege biraktim ki sigarayi ben? bu aksam icsem mi acaba birazcik? ertesi gun yine bok gibi kalkarim, aksamdan kalma olmak degil de panik atagi tetikliyor resmen.

c-sigarayi cok oyle icen biri olmadin, sallama. istiyorsan ic arada, bir sey olmaz haftada uc taneden filan. ickinin ayari yok sende, icince kendini iyi hissediyorsun tabi sen de haklisin. fakat iste kandan cikarken zorluyor. kararinda iceceksen ic. (anneeee)

s-millet, ne guzel hayatini kurdu. biz ise bir odada tikili kaldik, o kizin da hayatini kararttik. benden bi bok olmaz.

c-sen bir sey gizledin mi? hayir. neysen, o idin. sartlar bunu gerektirdi, kararini o verdi. senden bir suru bok olur hatta, tek bi bok da degil. (canim babam)

s-artik kavga etmeyecegim diyorum, her cikisimda illaki kavga ediyorum. ne bicim bir yer lan burasi? herifler resmen dort kisi daldilar.

c-yuruyup gidebilirken, hala kendini kanitlama cabasindasin. psikolojik sorunlarini birileri ile dovuserek cozemezsin. ayrica ilk kafayi sen attin. kum torbasina calis spor o, ama kendine de dikkat et. cocuk degilsin artik.

bu liste boyle uzayip, gider. 4. atak sonrasi artik tam anlami ile sakinlestim, sadece beynimin arka tarafi agriyor ve genel bir yogunluk, uyku hali var. yarin, guzel bir idman yapsam ne guzel olur? her gun bir saat calissam yeter bana aslinda, okumam gerekenleri de unutmamam lazim. keske psikolojim daha iyi olsaydi, ne iyi olurdu? bu arada, bu blog kitap mitap olmaz. adini oyle koydum iste marjinal hesabi da bitisik yazdim, ben sevdim. pek kimsenin takip ettigi yok. resmi olarak; bir takipcim var, sayacta da ikiyuz civari rakkam zaten yuzu kesin benimdir. buyuk cogunluk da tiklayip, kapatmistir. egleniyoruz iste, baska amaci yok. off tamam, var da yok. son olarak hayatimda, az kisiye o kadar icten bir mail yazmisimdir, bir cevap iyi olurdu. dusundum de olmasa da olur. bosver, erken.

iyi geceler

14.04.10

serhan.