Powered By Blogger

24 Nisan 2010 Cumartesi

"bitti..."


selamlar,

bugun bitmekten, peydahlanan "bitti" fiilimsisinin cekimlerinin, hayatimiza yansimasini ele alacagiz. yazinin girisi, ders anlatiliyormus havasi verdi farkindayim, uslubumu hemen duzeltiyorum. ders demisken, aklima okul geldi. konusmayi seven bendenizin; orta okul, lise zamanlarinda, hocalardan en cok isittigim benzetme barindiran firca; "konusma papaz, o saclar derhal kesilecek!" idi, hem neydi ki bu hocalarin sac takintisi? bir keresinde derdimi anlatmaya calsmistim; hocam, vallahi kisa sac yakismiyor bana, hem pinar da sevmiyor. di mi pinar? dedim, anlatamadim. anladiginiz uzere, pinar; o zamanki begenilen kisi. hosunuza gitme ihtimaline karsi; burdan veya surdan bazi okul maceralarima bakabilirsiniz, aslinda tavsiye de ederim bence komik. hatta bosverin bu yaziyi siz, onlari okuyun:)

meraklanmayiniz, bu seklinde devam etmeyecegim, konuya bodoslama daliyorum, simdi. bitti'nin hayatimiza yansimasi dedim ya; ornekler vererek bizzat yasadiklarimi ve sahit olduklarimi yazacagim, bir cogu da ortaktir zati bu bittilerin. tam konsantre olamadim yaziya lakin paylasmadan edemeyecegim, peder uscuk yollamis memleketten, bir arkadasim beni ziyarete geldi de iste onunla. uscuk deyip gecmeyiniz, 8 ay sonra yemekteyim ve bir koku gelmekte ki; resmen bittim:) konuyu dagittim farkindayim, artik onumuzdeki paragraflara bakacagiz, kih kih..

ben bittim; genelde felaketten sonra, olanin, sonu kotu bitenin ardindan kurulan bir cumledir. kendimizi cikmazda hissetigimiz zaman soyledigimizdir, bir deyimdir iste. hepimiz, bu gibi durumlarda "bittim ben, bittim" demisizdir, cok defa. mesela 23 yasinda bir kaza yapmistim ki; kazanin cadde'nin lukus bir galerisine kafadan girmek oldugunu, galeride bulunan satilmayi bekleyen otomobillerin bir kacinin da bu giris esnasinda yiprandigini, arabam elektik diregine carpip durdugunda, sarkan aynadan bakip, dumanlari gordukten, arabadaki herkesin iyi oldugunu ogrendikten sonra, inip karsilastigim bu fevkalade vahim manzaradan sonra sarf etmistim, cok icten bir sekilde "ben bittimi!" zaten klasik, galerinin sahibi mafyavari bir kisilikti, "ben bittim" pek uygundu bu olaya. ingiltere'de okurken 2 puanla sinifta kalip, butun seneyi tekrar okuyacagimi ogrendigim zaman da demistim ben bittim diye, o durum da uygundu. sonucta bir seneniz, ailenizin size olan guveni ucmus oluyordu ve etraftan gelecek tepkiler de cabasiydi. panik ataklarin siddetinden dagildigim bazi gunler vardir, kendimi birakamadigim. acisi her sey bittikten sonra cikar, bir kosede herkeslerden gizli icim acirken agzimdan cok kere dokulmustur bu kelimeler; "bittim allah'im, yeter.." seklinde. bu cumle, her daim felaket habercisi veya temsilcisi degildir. ornek mi? aha benim icin; "ben bittim" kil bir ses tonuyla soylenen, igrenc bir siritisin akabininde yanimdakinin istakasina bir dokunus ve yere okey atma eylemini temsil eden cumle oldugu da vakidir. top oynarken, hirsdan, deli gibi kostuktan sonra minyatur kaleye gecerken kaleciye; ben bittim, hadi oyna biraz, halim de; "ben bittim" olayinin fiziki yansimasidir. hani, en guzel lokma sona saklanir ya; en muhtesem "ben bittim" hic kuskusuz; o, sirasini savdiktan sonra! terli vucudumla, terli vucuduna sarilip, kulagina nefesim kesilerek fisildadigimdir :)

sen bittin; aha bu cumle genelde maraza ciktigi anda soylenir, akabinde isaret parmagi uyari niteliginde sallanir. sen bittin ile isaret barnagi sallantisi kardestir, telefonda bile! tehdit aninda o barnak sallanir, gorulmesi sart degildir. sen bitmissin derler bir de, misli gecmis zaman destekli sen bitmissini duyarsaniz; bir kiyaslama ve elestri soz konusudur, kacin. bitmissin olm sen eskiden ne kadar da iyi ...., ohoooo, yeminle eski halinden eser yok simdi vs vs. derler. adami, komplekse sokarlar, diyete sokarlar, yeni kararlar aldirirlar. bu yeni kararlar da cok tehlikelidir, basit yasantiniza, bu vatandaslarin gazina gelip, kurallar koyarsiniz, sonra bu kurallar sizin icin ekstra yuk olur. uygulamayi biraksaniz, sucluluk duyarsiniz," len bi boku beceremiyorum, uhuu" tribine girersiniz. en iyisi yeni kararlara bulasmayin siz. bir suru tantana, ben denedim biliyorum, uzun-mesakatli bir is. hele ki irade sorununuz varsa ki bende var, hic gerek yok yeni bir basarisizlik hikayesine derim ben. siz bilirsiniz tabi.

o bitti; ucuncu tekil sahis olsa da genelde birinci tekil sahisi belirtmeden, direkt agizdan cikar. bitti; sinav bitti. o gitti, her sey bitti artik, elveda hayat derken kullanilan son sozleriniz bile olabilir. kucukken, tuvaletten seslenirsin; anneeeee bitttiiii diye, kadincagiz gelir aninda; yikama, duruluma isleminden sonra tekrar kosar duruma gelirsiniz. ne zordur? annelere borc odenmez, ciddi odenemez. acikcasi olayin sonunu simgeleyen bir fiildir bu iste; fim bitti, ders bitti, okul biti, hayat bitti oyle gider bittiler. yiyecek de biter; tuz bitti, aaa karabiber bitmis. askkimmm salata icin limon bitmis. -bu seferlik sirkeli yeriz :/

biz bittik; burada topluca bir eylem soz konusudur. seninle ayni dertlerden muzdarip arkadaslarinla sarf ettigin cumledir genelde. o da kiz arkadasinda ayrilmistir, sen de; icerken biz bittik olm vs diye konusulur, fekat ona telefon gelir o; bitmekten vazgecer, "biz bittik" aniden "ben bittim" oluverir, o gider. sen de oyle agzini poyraza acarsin. ortak yapilan is hayatinda da kullanilir bu "biz bittik" ozellikle de sirketin iflasini aciklarken lakin samimi degildir, evde veya arkadas cevresinde hep yanlis kararlari alan hatta iflasin sebebi diger ortaktir. "biz bittik" mutasyana ugrayip" beni de bitirdi, o essogluesek!" halini alabilir. sevmem ben bu "biz bittik" olayini. bitersem, tek biterim usta.

siz bittiniz; bu da cikan mevzu sonucu, iki - uc kisiden sopa yemis adamin mekani terk ederkenki son sozleridir. barnak yine oynar. "sen bittin" kisminin 2.cogul sahisa uygulanmasidir. kibarlik bagiminda "siz bittiniz" pek kullanilmaz cunku bitmek kelimesi burada az biraz argo olarak kullanilir. belki okeyi ogrenen saygin bir sahsiyete denilebilir, ama o da oldukca dusuk ihtimaldir. "affedersiniz, siz bittiniz hanimefendi" - ay oyle mi? cok mersi. bu sekilde bir diyologa ben denk gelmedim henuz, sizi bilemem tabi.

onlar bittiler; hah bu da daha cok memeleketi temsil eden halka soylenir veya memleketin ta kendinsine. mesela bizim muhtesem bir ekonomimiz var ya ahkam kesiyoruz, yunana. haa onlar mi? durumlari kotu, onlar bittiler. len oglum, kendine bi bak, sattiniz ulkeyi parsel parsel. soyunma odasinda bir motive cumlesidir, ayni zamanda. haydi beyler! bittiler onlar, ikinci yari mac kesin bizim. buyuk ihtimal, diger soyunma odasinda da ayni seyler konusulmustur. siyasette de cok kulanilir; bu, yolsuzluk dosyasindan sonra artik "onlar bittiler" der, keyifli muhalifler. derken iktidar da muhalefetin bir yolsuzluk dosyasini bulur ve opusup, barisilir. karsilikli dosyalar imha edilir. sanki hic bi bok olmamis gibi piskin piskin de yuzumuze bakip, oy isterler.

haftasonu yazimi tamamladim, hepinize iyi haftalar diliyorum. bu arada takipci sayim 14 oldu. yazilarimin okundugunu bilme, yapilan yorumlari okuma eylemi vaar yaaa; insani sevindiriyor be cidden, tesekkur ederim.

iyi geceler.

26.04.10

serhan.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

sucuk yaramış mı ne? bi pozitiflik,bi kikirdeme ..sevdim.

S.O dedi ki...

bu saatte uyumayip, usenmeden yorum yazan kisi; cok cicisin :/

A Vitamini dedi ki...

Sen bittin olumm demişliğim çoktur benim de :)

Güzel yazı olmuş, yalnız o uscuk nasıl kokuyorsa artık, ben bile hissettim burdan. Afiyet olsun, yarasın :P

Bige dedi ki...

O sallanan parmak işaret parmağı değil mi yaw? Baş parmak nereden çıktı...

Adsız dedi ki...

O sallanan parmak işaret parmağı değil mi yaw? Baş parmak nereden çıktı...



Anonymous olmaktan kurtulamayan Bige.

S.O dedi ki...

@arzu; uscuk iyidi, uscuk.. sizin mangal nasildi?

@bige; ben bas barbagi tornaya kaptirdim ya, gecen sene. isaret barnagi; ayni zamanda bas barnak benim icin ondan oyle ehehuhehu, saka aman diyim. duzelttim duzelttim, daha fazla yazmana gerek yok :/

A Vitamini dedi ki...

Mangal süperdi :) Açık havada iştah tavan yapıyor tabi :P