Powered By Blogger

27 Mart 2013 Çarşamba

stabilo

pehh,

stabilo kalemlerin çoh değişik renkleri var. meğer ne kadar da mühimmişsin sen, stabilo kalem? şöyle ki, stabilo kalemlerle hayatımın tüm renklerini çizebilirim. ama maalesef hayatım pek renkli değil o yüzden en çok gri ve siyah kullanırım. renkli olarak, sarı ve lacivert. malum bu renklerin hastasıyız. stabilo kalemler öyle güzel ki, onlarla boru çizmeye kıyamazsınız. ama ben onları boru çizmek için istemiştim, tanesi 1,5 TL. çok pahalı dedi satınAlma. halbuki prezentasyon yaparken şeffaf A4ün üstüne boruları, fittingleri çizer, ne neymiş anlatabilirsin. çok şık. insanlar seni dinler. ben, bu kalemleri bu sebepten dolayı istemiştim, bak ne güzel anlatıyor adam? ne hoş, renk renk ne kadar da özenmiş?.. desinler diye. boru, mavi olursa temiz su borusu, portakal rengi olursa doğal gaz borusu ve kahverengi olursa, kanalizasyon borusu. işte beynelmilel renkleri budur. aralarındaki ek parçayı, demek istediğim boruları birbirine bağlayacak fittingleri çizeceksen siyah rengi kullanacaksın. mavi renkleri iskandinav ülkeleri kullanır. biz kullanmayız. ben ise bu gidişle artık mavi stabilo ile sadece deniz çizeceğim.

fitting veya ek parça deyip geçmeyin. bunlar, boruların arasına elektrofüzyon veya alın kaynak ile girerler ve boruları birlikte tutarlar, dönüş verirler, daralma, genişleme sağlarlar. çok önemlidirler. boru hattında bir doğal gaz kaçağı olursa, yolda yürüdüğün kaldırımla beraber Allah katına fırlarsın. aslında boru deseler de genelde fitting patlar, çünkü dönüşlerde dümdüz kaptırmış gelen su/gaz bir anda 90 derecelik fittinglere çarpar. işte bu ahvalde fittinglerin basınçlara dayanması lazımdır. polietilen 100 hammadde, 10 N/mm2 kuvveti absorbe etmeli. bunu C'ye bölersen hoop stresi bulursun. C ise su ve gazda farklıdır. atmosfer üstü basınçlar. genelde suda 16 nominal basınç, gazda 10 civarına tekabül eder. dandik fitting kullanmayın ki, en iyi ihtimal; alt yapıyı tekrar tekrar açmak durumunda kalmayın. en kaliteli fittingleri aldınız ama yetmez! İyi kaynak önemli, iyi işçilik şart. ben mesela insan olarak iyi bir fittingim, çok acayip basınçlara dayandım. yalnızzz; fitting, boru ile uyum sağlamalı. aynı malzemeden olmalı. boru başka malzeme ise ek parça iyi kalite olsa da, uyuşmaz, mundar olur. tıpkı benim gibi. şirket, PE100 fitting üretiyor ama bazı önemli yerlere et kalınlığı yüksek olan, PE63 boruları koymuşlar. bunların değişmesi lazım. takdir-i patron.

kısaca bir stabilo kadar olamadık. mavi, portakal rengi boruları çizemedim, pezentasyon viremedim. birkaç adam tanıdım işte, fena olmadı. onlar da değişik bir kişilik gördüler. garip ama iyi biriydi... arkamdan bunu diyebilirler, belki de demezler. 

aha bu arada, iyi ki doğdun baba! mamafih bana pek gerek yokmuş. umarım bir sonraki yaşını daha güzel kutlarız. zaman, sen de koşma.

eyvallah,

serhan.

3 yorum:

kahvetelvesi dedi ki...

Şimdi mantıken düşündüğümüzde, borunun icadı elbette ki fittingden öncedir. İlklerdeki aksaklıklar, eksikler sonradan icat edilende pek olmaz. Zira sanayi ve teknoloji gelişmiştir, ilkteki tecrübeler ikinciye aktarılır vs. vs. vs.
Ancak aradaki kalite farkı sistemin ille de çökmesini, arıza çıkartmasını gerektirmez. Misal, lavabo altından su akmaya başladığında, sebep, genellikle fittingin içinde çok fazla atık biriktirmesi, borudan geçirerek dışarıya aktaramamasıdır. Birike birike tıkanıklık oluşur, fitting daha fazla kaldıramaz, isyan eder. Haaa birikti mi, boşaltmak gerekir ki sistem devam etsin Aksi halde boruya hiç bişeycik olmaz, ruhu duymaz, neler olyor orda diye dönüp bakmaz, kendi keyfinde aleminde olur genellikle..Belki de bu nedenle sızıntı olması halinde boru hareketsiz kalır da fitting üzerinde yoğunlaşılır, sağa sola oynatırsınız, ileri itersiniz, aradaki boşlukları kapatmaya çalışırsınız. Fittingin kalitesi biraz da buna bağlıdır. Borunun yapabileceği pek bişey yoktur, fitting onu iyi kavramak, kuşatmak, arada boşluk varsa onları kapatmak zorundadır. Bu borunun kalitesini artırır mı, elbette ki hayır. Sadece sistem sorunsuz ya da mümkün olduğunca az sorunlu yürüsün istiyorsak bu şarttır.
Babanız iyi ki doğmuş bence..:)




Mia Wallace dedi ki...

stabilo kalemlerin sanırım her ama her rengi bende var. 50 tane filan kalem kutumda duruyor yine de onlara doyamıyorum ve onlara kıyamıyorum sero.

Mia Wallace dedi ki...

nerelerdesin sero?!